vineri, 14 ianuarie 2011

iPhone este mai sigur decat Android

Saptamana trecuta, Trend Micro, furnizor de software de securitate, lansa pachetul Mobile Security, conceput special pentru dispozitivele Android.

La numai cateva zile de la aceasta lansare, presedintele companiei, Steve Chang, declara ca smartphone-urile care ruleaza pe Android sunt mai vulnerabile decat iPhone-urile in fata atacurilor venite din partea hackerilor si a virusilor electronici.

“Android este open-source, ceea ce inseamna ca hacker-ul poate ghici atat arhitectura care sta la baza platformei, cat si codul sursa”, a declarat Chang.

“Trebuie sa recunoastem meritele celor de la Apple, pentru ca au avut foarte mare grija in aceasta privinta. Este imposibil ca anumite tipuri de virusi sa opereze pe iPhone”.

Ne-am fi asteptat ca Google sa respinga intru-totul aceste afirmatii, insa raspunsul sau nu pare sa combata declaratiile lui Chang:

“In cazul oricaror dispozitive computerizate, utilizatori incredinteaza cel putin o parte din informatiile lor dezvoltatorului aplicatiei pe care o folosesc. Android a luat masurile necesare pentru pentru a limita increderea pe care un utilizator trebuie sa o acorde dezvoltatorului unei aplicatii.”

In universul iPhone, cantitatea de date pe care un user trebuie sa o cedeze catre un dezvoltator este mai mica decat in sfera Android. Apple revizuieste toate aplicatiile inainte sa permita sa fie vandute in App Store.

Desi in magazinul de aplicatii Android nu exista inca un astfel de filtru, ne asteptam ca un control prealabil sa apara in clipa in care Amazon va lansa propriul magazin de aplicatii, in decursul acestui an.

Pe masura ce numarul utilizatorilor de smartphone-uri creste in mediul corporatist, hackerii vor avea din ce in ce mai multe tinte.

“Smartphone-urile reprezinta urmatoarele PC-uri, iar odata ce vor fi adoptate de catre intreprinderi, pierderea datelor va constitui o problema esentiala,” a declarat Chang.