vineri, 8 aprilie 2011

Viitoarele tablete ar putea rula pe Chrome OS

Iata ca Google se pregateste sa depaseasca zona netbook-urilor si sa isi indrepre sistemul de operare Chrome OS catre sectorul tabletelor.

Noua strategie este confirmata de schimbarile pe care progamatorii companiei le-au adus in codul sursa al platformei, schimbari care fac trimitere explicita catre o tastatura virtuala, o interfata “optimizata pentru touch” si multe altele.


Desi compania nu a declarat niciodata ca nu va folosi Chrome OS pe tablete, pana in prezent Google s-a multumit sa o dea spre folosinta doar catre netbook-uri, dispozitive aflate mai mult sau mai putin in deriva.

Gigantul se mentine rezervat in declaratii. Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca platforma Chrome OS a fost dezvoltata “pentru a putea lucra pe o varietate de dispozitive”, insa pentru inceput “targheteaza doar notebook-urile.

Chrome OS se gaseste deja pe netbook-ul de test Cr-48, urmand ca in iunie sa apara pe rafturile magazinelor si un netbook de la Asus care sa ruleze pe platforma Google.

Samsung va lansa de asemenea un netbook Chrome OS in a doua jumatate a anului.


Totusi, Google trebuie sa ia in considerare si existenta Android. Google ar putea submina OS-ul dedicat smartphone-urilor, tocmai cand acesta se apropie de pozitia de lider.

In plus, exista riscul ca doua magazine de aplicatii Google, unul pentru Android si un altul pentru Chrome OS sa ajunga sa se canibalizeze unul pe celalalt.

Dar cum suntem singuri ca baietii din Mountain View sunt prevazatori, mai exista si posibilitatea ca Android si Chrome sa devina un singur OS.

Co-fondatorul Google, Sergey Brin a sugerat in trecut ca Android si Chrome “se vor contopi de-a lungul timpului”.