marți, 3 ianuarie 2012

Review & How to: Facebook Messenger pentru Windows 7

Facebook a lansat o aplicatie de mesagerie instantanee pentru utilizatorii retelei sociale. Aplicatia este disponibila pentru Windows 7. HIT.ro a testat noul produs al Facebook. Va prezentam un tutorial pentru instalarea si folosirea Messenger-ului Facebook si va aratam, in acelasi timp, ce puncte slabe are mesageria lui Mark Zuckerberg.
Imediat dupa instalarea pachetului, Facebook Messenger afiseaza o fereastra prin care iti cere sa te autentifici. In acelasi ecran esti informat ca si daca te deloghezi din contul de Facebook din browser, vei putea in continuare sa chatuiesti si sa primesti notificari prin intermediul Messengerului.
Pentru a te deloga total, inclusiv din messenger, vei da click pe inconita din system trai si vei selecta Log out.

Autentificarea nu se face direct din aplicatia nativa, ci prin intermediul browserului care se va deschide automat cu adresa de Facebook si vei introduce datele de login asa cum faci in mod normal. Apoi selectezi Keep me login pentru a putea activa Facebook Messenger.

Odata autentificarea in cont reusita, messengerul Facebook afiseaza lista de prieteni in partea superioara a ferestrei principale a clientului de mess, iar ceva mai jos veti gasi o alta lista cu prietenii care sunt online in acel moment.
In bara de sus a aplicatiei gasiti cele trei iconite deja bine cunoscute: cereri de prietenie, mesaje si notificari. De altfel, putem spune ca aceasta implementare a celor trei functii este si punctul forte (unicul, de altfel) al Facebook Messenger.
In partea de jos a ferestrei principale mai gasiti si functia de cautare.

Daca doriti sa porniti o conversatie cu oricare dintre prietenii vostri, nu trebuie decat sa dati click pe contactul respectiv, iar in momentul urmator se va deschide o noua fereastra de chat. De acum puteti demara o conversatie cu persoana respectiva.

Dupa modelul Yahoo Messenger si nu numai, si Facebook Messenger se ascunde in system trai-ul Windows-ului atunci cand inchideti fereastra principala a clientului de chat. Tot cu ajutorul iconitei din system trai puteti schimba modul in care functioneaza clientul.
Trebuie precizat ca optiunile sunt extrem de "sarace", ca sa nu spunem prea direct ca Facebook a fost zgarcit cu optiunile de configurare. Daca aveti vreun gand de a inlocui Messengerul de Yahoo, Pidgin-ul Koppete-ul sau orice alt client de mess cu Facebook Messenger, mai bine va ganditi de doua ori.
Din iconita plasata in system trai puteti face trei lucruri dupa ce dati in prealabil un click dreapta: sa schimbati sistemul de sunete (avertizarile de notificari on sau off) si sa activati asezarea (fixarea) in partea din dreapta a ecranului a clientului de chat. A treia optiune va fi, probabil, si cea mai folosita de cei care vor testa clientul de messenger de sine statator al Facebook: Log out.

Descarca Facebook Messenger.
Concluzie: Facebook-ul nu vrea sub nicio forma prin aplicatia Facebook Messenger sa concureze cu Yahoo sau alte companii care exista pe segmentul de mesagerie instantanee. Dintre utilzatorii retelei sociale (peste 800 de milioane), insa, se vor gasi multi care sa foloseasca aplicatia dedicata, dezvoltata de Facebook.
Daca luam in calcul mecanismul prin care Facebook face bani si care confirma faptul ca unicul “produs” pe care reteaua de socializare il vinde esti “tu”, utilizatorul, atunci Facebook Messenger este doar o “momeala” pentru castigarea cat mai multor utilizatori si pentru fidelizarea celor existenti.